Aloita kysymällä, MIKSI?

Tasapainotamme elämäämme harrastuksilla. Harrastamme asioita joita oikeasti haluamme tehdä. Olemme valmiita laittamaan itsemme likoon saavuttaaksemme tai onnistuaksemme jossakin. Vaikka asia olisi yksilö- tai tiimisuoritus, niin molemmissa pätee sama lähtökohta, tiedämme MIKSI haluamme sitä tehdä. Ja harrastusporukassa on paljon meitä, jotka haluamme kaikki tehdä samaa asiaa samasta syystä.

Jos töissä ainoana motivaattorina on palkka tai uralla eteneminen, olemme valmiita joko tekemään vain tarvittavan määrän palkkamme eteen tai kaiken mahdollisen, jotta itse hyötyisimme urallamme. Siinä tohinassa unohtuu MIKSI työtämme tarjoava yritys on olemassa ja MIKSI sen asiakkaat mahdollistavat työmme.

Jos pystyisimme hakemaan motivaatiomme jostain muusta kuin palkkapäivän aamukammasta, pystyisimme olemaan niitä tehokkaampia työntekijöitä.

Pystymme olemaan tehokkaampia työntekijöitä

Myös työnantajina vastuullamme on osata kertoa työntekijöillemme MIKSI olemme olemassa. Työntekijöiden motivointi on silloin huomattavasti helpompaa. Ja motivoitunut työntekijä mahdollistaa paremman asiakastyytyväisyyden.

Nokia oli iso ja menestynyt firma, jolla oli paljon myyntiä ja asiakkaita. Iso ongelma, erityisesti älypuhelin puolella, oli alhainen “retention rate”, eli asiakkaiden pysyvyys. Paljon oli ihmisiä, jotka ostivat Nokian puhelimia, mutta aivan liian vähän niitä, jotka olisivat ostaneet toiseksikin puhelimekseen Nokian. Nokian ensimmäisen kamerapuhelimen julkaisun aikoihin Anssi Vanjoki valoi vielä uskoa: “Give people remote eyes and they go grazy!” Minä ostin tuon sloganin kyllä! Erittäin selvä jatkumo miten ihmiset jakavat kokemuksia toisilleen. Kuitenkin Nokia unohti oman MIKSI:n. Kun ihmiset oli jo yhdistetty (Connecting People), se jättäytyi toteuttamaan MITÄ se osasi parhaiten: lisäämään kameraan pikseleitä. Ongelma oli siinä, että kun pikseleitä pystyivät lisäämään myös kilpailijat. GoPro on se synonyymi elämysten videoinnille, Ja Facebook tekee sen ihmisten yhdistämisenkin jo paremmin. Mistään ei selvinnyt sitä erottelevaa tekijää mikä Nokia enää oli — miksi valita juuri Nokia.

Kävin viikonloppuna tutustumassa uuteen Mercedes-Benz E-sarjaan. No olihan se hieno! Minun silmiini hyvän näköinen ja mahtavilla ominaisuuksilla paketoitu. Yksi tämän hetken edistyksellisimmistä autoista maailman vanhimmalta, itseasiassa ensimmäiseltä automerkiltä. Paikalla pyöri kourallinen potentiaalisia asiakkaita, täysin ulkoisen habituksen perusteella oletetusti. 130 vuotta saksalaista insinöörityötä näyttää mihin kokemus ja tietotaito edelleen pystyy!

Silti automaailman suurimman uutisen tipautti Tesla Motors julkistaessaan uusimman automallinsa, Model 3:n. Ensimmäisen päivän aikana yli sata tuhatta ennakkovarausta ja viikossa niitä tuli jo yli 325 000 kappaletta! Automerkiltä, joka on perustettu vasta 13 vuotta sitten ja jonka vuosituotanto on parhaimmillaan ollut reilut 50 000 autoa vuodessa. En muista, että niinkin perinteisellä toimialalla, kuin autoteollisuus, tällaista olisi koskaan ennen tapahtunut.

Mutta julkistustilaisuudessa Teslan toimitusjohtaja Elon Musk käyttikin enemmän aikaa yrityksen MIKSI:in kuvaamiseen, kuin itse tuotteen, eli auton esittelyyn. Teslan tavoitteena on nopeuttaa maailman siirtymistä kestävään energiaan. Ihmiset eivät jonottaneet ennakkovaraamaan autoa, jonka toimitukset alkavat vasta vuoden tai kahden päästä, koska se olisi maailman paras auto. He jonottivat siksi, että se edustaa jotain mihin he haluavat samaistua ja uskoa, olla osa sitä kokemusta ja kokonaisuutta. Siitä samanlaisesta syystä voimme helposti suunnitella perheen lomapäivän Ikea-reissun ympärille, mutta harvemmin suuntaamme pyörimään koko päiväksi Jyskiin tai Sotkaan.

Käytä enemmän aikaa yrityksen MIKSI:in kuvaamiseen, kuin itse tuotteen esittelyyn.

Tällainen maine on monien asioiden summa. Aivan ensiksi yrityksen pitää tietää MIKSI ovat olemassa. Lisäksi sen täytyy onnistua kommunikoimaan se henkilöstölleen. Jos henkilöstö ei puhalla samaan hiileen, ei paras tuote tai asiakaskokemus toteudu. Ja jos ne eivät ole kohdallaan, asiakkaita ei tule tai ne eivät pysy. Ja jos ei ole asiakkaita, yrityksen omistajat eivät ole tyytyväisiä. Ja jos yrityksen omistajat eivät ole tyytyväisiä, seurauksena on usein ”sopeuttavia toimenpiteitä”.

Simon Sinek puhuu tästä paljon. Hän peräänkuuluttaa löytämään oman tarkoituksen, syyn tai uskon, joka inspiroi meitä tekemään mitä olemme tekemässä. Kun alamme tarkemmin määritellä mitä olemme tekemässä, kannattaa ensin paneutua selvittämään itselle MIKSI olemme tekemässä sitä.

Perinpohjaisen motivaation löytyminen voi jopa vaikuttaa siihen, mitä oikeastaan kannattaa tai pitääkään tehdä!

Total
0
Shares

Discover more from Tassberg Consulting

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Scroll to Top
Real Cookie Bannerin evästeilmoitus WordPressiin