Onko projektilla päällikkö vai johtaja?
Lukuaika:1 Minuuttia, 3 Sekuntia

Onko projektilla päällikkö vai johtaja?

Puhumme paljon organisaatioiden järjestäytymisestä, itseohjautuvista tiimeistä ja psykologisesta turvallisuudesta, kuinka pitäisi olla johtajia ei pomoja ja päälliköitä. Mutta miksi projekteissa on vielä päällikkö?

Suomen kielitoimiston mukaan päällikkö on ”henkilö jonka käskyvallan alaisena on toisia henkilöitä t. jk organisaatio, laitos tms.”

Jos kyseessä on vähänkään isompi projekti, eli sellainen jota ei toteuteta yksin projektiin kuuluu henkilöitä hyvästä syystä. Projektin henkilöstö on on asiantuntijoita kukin omalla sarallaan ja siten tuovat oman panoksensa projektin tavoitteiden saavuttamiseksi. Siksi tuntuu hassulta, että pitäisi nimetä henkilö, jonka käskyvallan alaisena nämä asiantuntijat työskentelisivät.

Projektin tavoitteet ja mittarit sovitaan projektitiimin kanssa yhdessä. Aikataulus, resurssointi, kommunikointi ja seuranta – kaikki sovitaan yhdessä, jolloin niistä tulee yhteisiä asioita.

Projektijohtajan tehtäviin kuuluu pääasiallisesti pitää kokonaisuus kasassa, varmistaa kaikkien pelaavan samaa palloa ja poistaa esteitä tiimin suoriutumisen edeltä.

Olen omalta osaltani parikymmentä vuotta sitten vetänyt projekteja periaatteella management by prkl, tee näin, koska minä projektipäällikkönä sanon niin. Vähänpä silloin tiesin. Eihän sellaisessa kellään ollut kivaa. Onneksi siihen aikaan paremmat toimintatavat alkoivat yleistyä ja apua ja oppia sai, jos halusi ottaa vastaan. Silloin alkoi tie paremman johtamisen maailmaan. Oppiminen jatkuu projekti projektilta, eikä valmista tule milloinkaan.

Harmittavasti edelleen tällaisiin tarinoihin törmää vielä tänäkin päivänä. Ei luoda projekteja, jossa yhdelle annetaan käskyvalta. Luodaan tiimejä, jolla on yksi yhteinen päämäärä ja eri roolit, miten siihen yhdessä päästään.


Discover more from Tassberg Consulting

Subscribe to get the latest posts sent to your email.